Pretpakket

Deze 3 vormen het middelpunt van mijn behandeling. Alles 3 zijn het afweer onderdrukkende medicijnen en/of ontstekingsremmend, dat wil zeggen ze leggen dus mijn overactieve immuunsysteem plat.

Plaquenil is van eigenlijk gemaakt om malaria te bestrijden, maar werkt dus ook prima voor lupus en andere reuma soorten. Hij probeert ervoor te zorgen dat de ontstekingen stopt. Hij wordt vaak ook voor onderhoud gegeven, dus als de ziekte rustig is geworden met o.a. plaquenil dan blijf je het vaak langer doorslikken. Dit om te voorkomen dat je een opvlamming (zo wordt het genoemd als je ziekte weer actief wordt en er dus weer ontstekingen komen) krijgt.

Cellcept is een wat agressiever middel. Dit wordt ook gebruikt bij niertransplantatie en zorgt er dan voor dat je de nier (hopelijk) niet afstoot. Ik heb dan wel geen transplantatie gehad (gelukkig) maar wel een probleem met de nier filters. Deze waren ontstoken en daardoor lieten ze te veel eiwitten door. Cellcept gaat dat dus tegen en zorgt dus voor mijn nieren. Ik slik 2000 mg per dag, dus dat is best heftig voor de rest van je lijf.

Van prednison weet iedereen wel dat het een paardenmiddel is. En dat klopt maar ja alleen dit paardenmiddel werkt nu eenmaal het best tegen ontstekingen.  Ik ben begonnen met 60 mg per dag en slik nu sinds juli 2020 10 mg per dag. En alles klopt, van volle maan gezicht, een enorme eetlust tot hormonen die compleet in de war zijn, ik heb het allemaal mogen ervaren.

Dit pretpakket moet ik minimaal 4 jaar slikken.  Dit is om schade aan mijn nieren te proberen te voorkomen en te zorgen dat de sle niet snel weer terugkomt.

Nu zijn dit lang niet de enigste medicijnen die ik slik, helaas. Vanwege de bijwerkingen of andere problemen die deze medicijnen kunnen geven in de toekomst slik, ik ongeveer 12 verschillende soorten per dag.

Gelukkig heb ik geen problemen met een handje pillen slikken. 

Groetjes,

Paula

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to Top