Op bezoek bij de nefroloog

Afgelopen week was het weer zover, ik mocht op bezoek bij de nefroloog. De nefroloog is de dokter die alles weet over de werking van je nieren. Aangezien er vorig jaar dus lupus nefritis was geconstateerd, is dit de aangewezen dokter om te zorgen dat alles onder controle komt. Ze is dan ook mijn hoofdbehandelaar, diegene die mijn behandelplan (wel in overleg met de reumatoloog) opstelt en over mijn medicatie gaat.

Een week van tevoren moet ik altijd bloedprikken en urine inleveren. Althans het hoeft niet zo lang van tevoren, maar als ik het wel doe dan kan ik op de dag van de afspraak even in mijn medisch dossier kijken. En proberen wijs te worden van de uitslagen, iets wat me steeds beter lukt. Zo kan ik indien nodig gericht vragen stellen.

Toen ik mijn uitslagen zag, werd ik een blij ei! Allereerst mijn vitamine D waarde, die is nog nooit (bij mijn weten) zo hoog geweest! Als lupuspatiƫnt is het beter om de zon zoveel mogelijk te vermijden, want de lupus kan door UV stralen actief worden, dus smeren met een hoge factor en schaduw is het advies. Dan begrijp je wel dat het aanmaken van vitamine D erg lastig wordt. Ik slik nu een half jaar een extreem hoge dosis vitamine D en dat blijkt dus eindelijk te werken.

Het bezoek bij de nefroloog werd dan ook een gezellig gesprek. Alle waarden waren goed en/of nog meer gedaald!

Van afbouwen met de medicijnen is nog geen sprake, maar goed, het werkt dus vreugde overheerst.

Alleen jammer dat dit niet betekend dat ik op miraculeuze wijze alles weer kan. Want hoewel alles er dus goed uit ziet, heb ik niet ineens meer energie of zo. Dat had de nefroloog wel gehoopt, maar helaas is dat (nog) niet zo.

Met het goede nieuws mag ik nu over een half jaar terugkomen. En zo gaan we van elke maand (soms zelfs 2 x in de maand) naar het ziekenhuis naar om de drie maanden, want de reumatoloog wil ook nog dat ik langskom. 

Groetjes,

Paula

4 reacties op “Op bezoek bij de nefroloog”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to Top