Lupus

Wat is dat nu, lupus?

Ik zal proberen het uit te leggen.

Lupus is een auto-immuunziekte, dit houdt in dat je eigen immuunsysteem zich tegen je keert. Het valt de gezonde cellen in je lichaam aan. Dit gebeurt in de vorm van ontstekingen. 

In dit filmpje kan je zien wat een auto-immuunziekte is. RTL Nieuws heeft dit gemaakt naar aanleiding van het overlijden van de shorttrackster Lara van Ruijven.

RTL Nieuws.

Als je het eenmaal hebt, kom je er niet meer vanaf, er is dus geen genezing mogelijk. Wel kan het gebeuren dat de ziekte zich enige tijd of zelfs jaren rustig houdt. Lupus is dus een chronische ziekte. Je ziet het vaak niet, maar het is er wel.

Het kan helaas nog steeds gebeuren dat je overlijdt aan deze ziekte. 

Soorten lupus

Lupus komt in verschillende soorten, de meest voorkomende zijn huidlupus en systemische lupus.

Bij huidlupus is zoals het woord het al zegt, de huid het orgaan wat aangevallen wordt.

Systemische lupus erythematodes (SLE) houdt in dat elk willekeurig orgaan in je lichaam ontstoken kan raken. Dat maakt het ook zo ingewikkeld, want je hart heeft een andere behandeling nodig dan je nieren of je huid. Je bent dus onder behandeling bij meerdere artsen, die goed moeten samenwerken om met een juist behandelplan te komen.

Diagnose

Huidlupus wordt meestal via een biopt en bepaalde bloedwaarden gediagnostiseerd, maar dan moet het dus wel zichtbaar zijn op je huid.

Systemische lupus is lastiger te diagnosticeren, gemiddeld duurt het ongeveer 6 jaar voor je de juiste diagnose hebt, het kan namelijk niet door 1 simpele bloedtest. Aan de hand van verschillende markers kan bepaald worden of je wel of geen systemische lupus hebt. Voor zover ik heb begrepen van mijn toenmalige reumatoloog heb je 4 markers nodig voor deze diagnose. 

Eigen ervaring

Ik ben geen arts en niet medisch onderlegd, ik spreek hier vanuit mijn eigen ervaring. Heb je op of aanmerkingen dan hoor ik het graag via: paula@levenmetlupus.nl, want je bent nooit te oud om te leren!

Zelf heb ik dus eerst de diagnose subacute cutane lupus erythematodes (SCLE, huidlupus) gekregen en 2 jaar later systemische lupus erythematodes (SLE).

Scroll to Top